S Titovim Modrim vlakom po Srbiji Dvokliknite na zgornjo sliko za ogled celotne slike

S Titovim Modrim vlakom po Srbiji

Odhodi v letu 2019

 

Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

več v naslednjem koraku.

1. dan: SLOVENIJA–BEOGRAD

Odhod iz Ljubljane, Celja, Maribora z avtobusi v zgodnjih jutranjih urah in vožnja preko Zagreba v Beograd. Popoldne prispemo v prestolnico Srbije. Sledi ogled mesta z lokalnim vodnikom . Ogledali  si bomo Hišo cvetja, Titovo grobnico, se zapeljali skozi elitno mestno četrt  z vilami Beograjčanov, Dedinje, mimo stadiona JNA in Marakane. Sledi postanek pri največji pravoslavni cerkvi Sv.Save. Popeljali se bomo čez znamenite trge: Trg republike s parlamentom, Terazije in Slavijo. Sprehodili se bomo po glavni nakupovalni beograjski ulici Knez Mihajlovi do trdnjave Kalemegdan od koder se ponujajo čudoviti razgledi na mesto in sotočje reke Donave in Save. Ogledali si bomo tudi Avalo, kjer na vzpetini 511 m stoji Meštrovičev spomenik neznanemu vojaku. Večerja.  Po večerji prosto za obisk enega od številnih splavov,  ki se nahajajo v bližini hotela in predstavljajo center nočnega življenja prebivalcev mesta.  Nočitev v hotelu Jugoslavija.

2. dan: Z MODRIM VLAKOM DO ZLATIBORA, VEČER NA ZLATIBORU

Zajtrk in prevoz potnikov do železniške postaje. Vkrcali se bomo na Modri vlak in se poslovili od Beograda. Sledi vožnja na jug Srbije proti planini Zlatibor. Med vožnjo bomo uživali v doživetjih in pogledih na okolico, napravili bomo poseben postanek za zgodovinsko skupno fotografijo. Na postaji Branešci pri Zlatiboru se izkrcamo. Odpravili se bomo na kosilo v tradicionalno srbsko restavracijo. Nato nas čaka še postanek v Zlatiboru, kjer se bomo odpravili na pravi vašar oz. lokalno tržnico. Sledi vožnja proti hotelu. Na na poti se bomo ustavili še v samostanu Rača, kjer je bil  že v 17. stoletju  pomemben sedež Račanske prepisovalne šole. Nastanitev, večerja in nočitev v hotelu Drina v Bajini Bašti.

3. dan: ZLATIBOR, VOŽNJA Z MUZEJSKIM VLAKOM PO OZKOTIRNI PROGI ŠARGANSKA OSMICA

Zgodnji zajtrk v hotelu. Nato se z avtobusom odpeljemo do Mokre gore, kjer je postaja Šarganske osmice. To je muzejska ozkotirna železnica, ki letno prepelje več kot 80.000 turistov. Revitalizacija in obnova železniške proge na hribovitem območju nekdanje proge Užice–Šargan Vitasi sta bili končani leta 2003. Obnovljen je najbolj zanimiv del proge v dolžini 15,5 km. Značilnost proge je pentlja v obliki osmice, da bi tako premagali višinsko razliko 300 m na razdalji 3,5 km. V eni uri vlak prevozi 22 predorov in 5 mostov.

Popoldne si ogledamo Drvengrad, leseno mestece, ki ga je dal zgraditi znameniti režiser Emir Kusturica za potrebe snemanja filma Življenje je čudež in ki je danes prizorišče številnih dogodkov kot je filmski festival, likovne akademije, glasbeni dogodki,… Danes je to atraktivna turistična točka. Po ogledu se nato z avtobusom odpeljemo do hotela. Večerja, nočitev v hotelu.

4. dan:  IZLET PO PLANINI TARI, Z LADJO PO KANJONU DRINE, VIŠEGRAD IN KAMENGRAD, SARAJEVO in VRNITEV V SLOVENIJO

Po zajtrku se poslovimo od Nacionalnega parka Tara in se odpravimo do jezera Zaovine, ki leži v osrednjem delu planine. Ogledali si bomo turistični informativni center, kjer so predstavljene planina ter njeni flora in favna, nato nas čaka vožnja na prelepo razgledno točko na zahodnem robu planine s pogledom na Drino in velikanskim jezom hidroelektrarne Peručac. Spust na obrežje Drine. Nad jezom je nastalo jezero, nad njim je sloviti kanjon reke Drine. Z ladjo se bomo popeljali po kanjonu Drine vse do Višegrada in uživali ob pogledih na pokrajino, ob glasbi in kosilu na palubi. Po prihodu v Višegrad bomo obiskali najnovejšo turistično atrakcijo, Kamnito mesto (Kamengrad), ki ga je zgradil režiser Emir Kusturica leta 2014, dvakratni dobitnik zlate palme v Cannesu. Kamengrad, ki se nahaja v neposredni bližini mosta na Drini je pomanjšana urbana  celota z ulicami, trgi, gledališčem, kinodvorano, tržnico, zlatarno, gostinskimi lokali in pravoslavno cerkvijo. Na enem izmed trgov stoji spomenik pisatelju in prvemu Nobelovemu nagrajencu v nekdanji Jugoslaviji Ivu Andriću, na drugem trgu pa največjemu črnogorskemu pesniku Petru II. Petroviću Njegošu.

Sledi obvezen ogled enega od najdragocenejših spomenikov otomanske arhitekture na Balkanu, znameniti kamniti most na Drini iz leta 1343, ki je bil osrednja tema dogajanja romana 'Na Drini ćuprija' (Mosta na reki Drini) zaradi katerega je Ivo Andrić prejel leta 1961 Nobelovo nagrado za književnost.

Po ogledu se z avtobusom odpravimo proti Sarajevu, mestu z več kot  400 tisoč prebivalci, ki so ga leta 1461 ustanovili Osmani.  Svetovno slavo mesto uživa od leta 1914 ko je atentator Gavrilo Princip ustrelil prestolonaslednika nadvojvodo Franca Ferdinanda, kar je bilo povod za prvo svetovno vojno. Sarajevo je mesto različnih ver in kultur, grajeno v različnih obdobjih, pod različnimi vladarji, ki so pustili vsak svoj pečat v načinu življenja in razmišljanja, pa tudi v arhitekturi in umetnosti. Danes moderna prestolnica je polna ostankov otomanskih in drugih gradbenih mojstrov. V srce se nam je vtisnilo z zimskimi olimpijskimi igrami leta 1984 in grozotami zadnje vojne.

Orientacijski avtobusni ogled mesta, nato sprehod po mestu z lokalnim vodnikom in ogled zanimivosti: staro mestno središče z Baščaršijo, Principov most, Vječnica, Gazi Husrevbegova džamija, stara pravoslavna cerkev, katoliška katedrala ... Po ogledu mesta priporočamo tipično bosansko malico (čevapčiči ali pleskavica v lepinji (doplačilo), nato prosto v starem mestnem središču, na Baščaršiji.

Po ogledu nadaljujemo pot  proti domu. Polni vtisov in lepih doživetij se bomo poslovili in razšli v poznih večernih  urah.

Organiziramo za večje skupine. Pošljite povpraševanje in z veseljem vam pripravimo ponudbo po vaših željah. info@abc-tourism.si | 059 070 512

O modrem vlaku

Ime Modri vlak, pravijo mu tudi Titov vlak, so mu dali delavci, ker je bil pobarvan v modro, da bi se razlikoval od drugih, ki so vozili v okviru takratnih Jugoslovanskih železnic. Notranjost vlaka je bila luksuzno opremljena v stilu art decoja. Imel je vso opremo za ugledne in zahtevne Titove goste in opravljanje državniških in protokolarnih obveznosti med potovanji po domovini in tujini. Prvotno kompozicijo je sestavljalo več različnih vagonov, ki so jih glede na želje in potrebe med seboj kombinirali in sestavljali. Za vleko so v začetku uporabljali parne lokomotive, kasneje dizelske, izdelane v tujini prav za ta vlak. Danes vlak vlečejo električne lokomotive. Od leta 2014 Modri vlak vozi v turistične namene, zanimanje za potovanja z njim je veliko. Tudi zato, ker po pol stoletja še vedno ohranja prvoten videz in večino avtentične notranje opreme.

Loading...