Vožnja z muzejskim vlakom po Bohinjski progi Dvokliknite na zgornjo sliko za ogled celotne slike

Vožnja z muzejskim vlakom po Bohinjski progi

Odhodi v letu 2019

 

Dobavljivost: Na zalogi
(1-4 dni)

več v naslednjem koraku.

Ob 09.03 odhod muzejske kompozicije z Jesenic mimo Bleda (prihod ob 09.17) in Bohinjske Bistrice (prihod ob 09.48) proti postaji Most na Soči  in Kanal (izstop potnikov, prijavljenih na izlet v Goriška Brda). Nadaljevanje vožnje vlaka s potniki, prijavljenimi na »vožnjo brez programa«, do Nove Gorice (prihod vlaka ob 12.00).

Vožnja po Bohinjski progi je prav gotovo posebno doživetje. Pogledi na Blejsko jezero, na številne soteske, grape in predore, med katerimi je najdaljši dolg kar 6.327 m, so nepozabni. Na vlaku je za potnike dobro poskrbljeno. Za vzdušje skrbijo vodniki in animatorji. V sestavi vlaka pa je tudi bife vagon, kjer se lahko okrepčamo.

Izstopimo lahko na vseh navedenih postajah in si organiziramo dan po svojih željah. Tiste, ki bi zanimivosti ob progi raje raziskali v spremstvu vodnikov, pa vabimo, da se nam pridružite na izletu v Goriška Brda.

Ob 16.35 se muzejski vlak iz Nove Gorice po isti progi vrača proti Jesenicam, kamor prispe ob 19.53.

 

OPOMBA: Zaradi okvare službenega vagona, do nadaljnega prevoz koles ni možen.

 

Odrasli:

59 EUR

Otroci od 6 do 12 let:

43 EUR

Otroci do 6 let:

brezplačno*

* V spremstvu vsaj ene odrasle osebe.


Cena vključuje: vožnjo z muzejskim vlakom z Jesenic do Nove Gorice in nazaj, animacijski program, vodenje, organizacijo izleta in DDV.

VOZNI RED

 Prihod Odhod ŽELEZNIŠKA POSTAJA Prihod Odhod 
- 09:03 Jesenice 19:53 -
09:17 09:27 Bled Jezero 19:21 19:37
09:48 09:50 Boh. Bistrica 18:22 19:00
10:30 11:05 Most na Soči 17:18 17:32
11:18 11:30 Kanal 16:57 17:01
11:59 - Nova Gorica - 16:35

 

Kaj lahko počnemo, če izstopimo z muzejskega vlaka v na

železniški postaji v Bohinjski Bistrici

 

Železniška postaja se nahaja v Bohinjski Bistrici. Zelo pogosto (skoraj vsako uro) vozi z avtobusne postaje v Bohinjski Bistrici avtobus, ki pripelje iz Ljubljane in gre naprej do Bohinjskega jezera (Ribčev Laz ali Ukanc) in prav tako nazaj.

 

PRIBLIŽNJE RAZDALJE:

Bohinjska Bistrica – Ribčev Laz (Bohinjsko jezero) = 6 km (priporočamo prelepo kolesarsko pot ob Savi)

Bohinjska Bistrica – Ukanc = 10 km

Bohinjska Bistrica – Stara Fužina = 8 km

 

SPREHOD ALI KOLESARJENJE (storitev prevoza koles na muzejskem vlaku nudimo brezplačno!)

- Izvir Bohinjske Bistrice pri slapu Savica. Peš ali s kolesom se lahko napotite do jezera in ob jezeru do Ukanca, nato pa se povzpnete do 51 m visokega slapu (pribl.  2h30 hoje v eno smer);

- Ajdovski Gradec – pribl. 30 min v eno smer (cca 2 km z žel. postaje);

- Slap Grmečice – pribl. 1 h v eno smer (cca 4 km z žel. postaje);

- Klodičeva kolesarska pot poteka od železniške postaje do jezera oz. Stare Fužine. Pot je označena in se prične na železniški postaji;

- Planšarski muzej v Stari Fužini in možnost degustacije značilnega sira v specializirani okrepčevalnici Planšar poleg muzeja.

 

KOPANJE

Kopanje je mogoče v vodnem parku Bohinj v sklopu katerega so tudi savne, wellness center in fitness studio. Vodni park se nahaja v Boh.Bistrici (nekaj minut hoje z žel.postaje). Več informacij boste našli na spletni strani http://www.vodni-park-bohinj.si/.  

V poletnih mesecih je osvežujoče tudi kopanje v Bohinjskem jezeru.

 

VOŽNJA Z LADJICO PO JEZERU

Prijetna vožnja z električno ladjico ponuja popolnoma drugačne poglede na jezero in visoke Julijce. Vstop oz. izstop je možen v Ribčevem Lazu in Ukancu. Lahko se peljete tudi samo v eno smer. Več informacij boste našli na naslednji spletni strani: http://www.agencijafibula.com/slo/turisticna.php .

 

Z GONDOLO NA VOGEL

S spodnje postaje kabinske žičnice v Ukancu,  se lahko z gondolo povzpnete na 1534 m visok Vogel, od koder je čudovit pogled na jezero in Julijske Alpe. Več informacij boste našli na spletni strani: http://www.vogel.si/.

 

JAHANJE

Na ranču Mrcina, v vasi Studor (pribl. 4 km od jezera), vam nudijo številne ture po Triglavskem narodnem parku z islandskimi konji. Poleg večurnih panoramsko-terenskih izletov, nudijo tudi jahanje v maneži (za otroke in začetnike). Več informacij boste našli na naslednji spletni strani: http://www.ranc-mrcina.com/.

 

ADRENALINSKI PARK, RAFTING, CANYONING, HIDROSPEEDING, VOŽNJA S KAJAKI ALI KANUJI, PLEZANJE, ABSAILING, JADRALNO PADALSTVO,…

Okolica Bohinjskega jezera s svojimi visokimi gorami, strmimi stenami in številnimi potoki ponuja zelo aktiven oddih. Lokalne športne agencije vam bodo pomagale pri izbiri. http://www.koren-sports.si/; http://www.pac-sports.com/si/index.htm; www.alpinsport.si.

 

KULTURNO-ZGODOVINSKE ZANIMIVOSTI

- Muzej Tomaža Godca v Boh. Bistrici. V Godčevi hiši so od leta 1979 na ogled stalne muzejske zbirke: Usnjarski muzej in Mali Vojni Muzej Soške Fronte 1915 - 1917.  Na kratko je predstavljeno tudi življenje nekdanjega lastnika, odličnega športnika in heroja NOB, Tomaža Godca. Več informacij boste našli na spletni strani: http://www.bohinj.si/kultura/muzej_tomaza_godca_si.html;

- Cerkev sv. Miklavža v Boh. Bistrici;

- Cerkev sv. Janeza v Ribčevem Lazu.

 

 

 

Kaj lahko počnemo, če izstopimo z muzejskega vlaka v na

železniški postaji v Mostu na Soči

 

Železniška postaja je od središča mesta Most na Soči oddaljena pribl. 1,5 km.

 

SPREHOD ALI KOLESARJENJE (storitev prevoza koles na muzejskem vlaku nudimo brezplačno!)

- Kulturno-zgodovinska pot(z žel. postaje zavijete levo, pribl. 2 km ali 30 min hoje), vas popelje skozi tri tisočletja obstoja Mosta na Soči. Pot se začne v centru mesta ob informacijski točki (v bližini Nove KBM). Pot teče skozi naselje mimo 22-tih urejenih točk, opremljenih z info panoji in nišami z replikami arheoloških najdb. Več informacij z zemljevidom boste našli na spletni strani: http://www.lto-sotocje.si/pot/.

- Kosmačeva učna pot(z žel. postaje zavijete desno), je dobro označena pešpot, ki v dveh urah pripelje obiskovalca z Mosta na Soči, mimo znamenitih točk do rojstne hiše pisatelja Cirila Kosmača. Pot lahko opravimo tudi s kolesom. V poletnih mescih je tu tudi možnost kopanja.

 

KOPANJE V POLETNIH MESECIH

(z  žel. postaje zavijete desno), odpravite se do bližnjega naravnega kopališča na sotočju rek Bače in Idrijce.

 

VOŽNJA Z LADJICO LUCIJA PO JEZERU

Z žel. postaje zavijete levo, odpravite se proti akumulacijskem jezeru Most na Soči (pribl. 15 min hoje). Ladja Lucija je skoraj 30 m dolga rečna ladja (priporočamo rezervacijo termina), ki jo poganja vodno kolo. Podobna je parnikom, ki so v 19. st. pluli po ameriških rekah. Pribl. enourna vožnja je izredno zanimiva izkušnja. Več informacij boste našli na spletni strani: http://www.ladja-lucija.si/index.html.

 

RAFTING, CANYONING, HIDROSPEEDING, VOŽNJA S KAJAKI ALI KANUJI

Dolina Soče ponuja tudi adrenalinsko preživljanje prostega časa. Rafting na Soči, canyoning po Soči in pritokih, vožnje s kajakom ali kanujem po divjih vodah, hydrospeeding ali izposoja gorskih koles, so le eni izmed najbolj pogostih načinov, kako aktivno preživeti dan ob Soči. Poleg tega, Soča ponuja čudovite poglede na ozka korita s smaragdnimi tolmuni. Več informacij o aktivnem adrenalinskem dnevu, vam bodo lahko posredovale lokalne športne agencije: TMIN TOURS (tel.: 05/38 11 993), Maya, X Point, Alpin Action.

 

 

 

Kaj lahko počnemo, če izstopimo z muzejskega vlaka na

železniški postaji v Novi Gorici

 

Spodaj navedne zanimivosti v Novi in Stari Gorici, so z železniške postaje dostopne peš. Če bi s seboj na muzejski vlak vzeli tudi kolo (storitev prevoza koles na muzejskem vlaku nudimo brezplačno!),se lahko čez dan odpeljete iz Nove Gorice tudi do drugih, malo bolj oddaljenih zanimivosti. Več informacij lahko najdete na spletni strani: http://www.novagorica-turizem.com/index.php.

 

NOVA GORICA

 

MUZEJ »DRŽAVNA MEJA NA GORIŠKEM« (na žel.postaji)

V prostoru Novogoriške (severne) železniške postaje, je nameščena stalna razstava »Državna meja na Goriškem 1945-2004«, ki prikazuje življenje na Goriškem med leti 1945 in 2004. Elegantno in mogočno stavbo so odprli leta 1906, pred njo pa se danes razprostira velik trg z mozaikom tržaškega umetnika Franca Vecchieta, ki ga je izdelal ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Mozaik ponazarja mirno eksplozijo mejnega kamna, ki je do pred kratkim določal mejo med Gorico in Novo Gorico, danes pa je simbol evropske integracije.

 

FRANČIŠKANSKI SAMOSTAN KOSTANJEVICA

Frančiškanski samostan Kostanjevica pri Novi Gorici je eden izmed 13 frančiškanskih samostanov v Sloveniji. Samostan je najbolj znan po Bourbonski grobnici, ki se nahaja v cerkveni kripti in v kateri so pokopani člani francoske kraljevske rodbine Bourbon, med njimi Karel X., zadnji francoski kralj te dinastije. Samostanska cerkev Marijinega oznanjenja sicer služi tudi kot župnijska cerkev Župnije Nova Gorica - Kapela. V samostanu se nahaja knjižnica, ki se imenuje po slovenskem jezikoslovcu in patru samostana, Stanislavu Škrabcu, in v kateri hranijo 10.000 knjig, med njimi tudi 30 inkunabul. V mesecu maju se v Novi Gorici odvija Festival Vrtnic in glavna atrakcija je največja zbirka starinskih vrtnic burbonk, ki se nahaja v lepo zavarovanem vrtu za samostanom in so na ogled javnosti. http://www.samostan-kostanjevica.si/

 

CASINO PERLA (pribl. 20 min hoje od žel. postaje proti središču mesta)

Perla je središče igre in zabave, ki po svoji velikosti sodi v sam evropski vrh. Dobrodošli boste v svetu, v katerem bodo vaše sanje postale največji izziv.

Več si lahko preberete na spletni strani: http://www.hit.si/index_s.php?razrez_id=2&enota=1.

 

VILA BARTOLOMEI (pribl. 20 min hoje od žel. postaje proti Solkanu)

Pod vplivom meščanske arhitekture v bližnji Gorici, je v Solkanu nastalo več premožnejših hiš, z urejenimi fasadami in več vil s parki. Med njimi je tudi vila Bartolomei, kjer je danes sedež zgodovinske zbirke Goriškega muzeja in razstave Primorska 1918-1947.

 

SOLKANSKI MOST (pribl. 20 min hoje od žel. postaje proti Solkanu)

Znameniti ločni most čez reko Sočo, na bohinjski železnici Jesenice-Nova Gorica, ima 85 m dolg lok in je že od nekdaj velika posebnost. Dolžina loka znaša 220 m. Most so gradili dve leti (1904 – 1905). Dela je ovirala predvsem Soča, ki je večkrat narasla. Most ima najdaljši kamniti lok na svetu in najdaljši kamniti lok med železniškimi mostovi. Za glavni lok so porabili 4533 natančno obdelanih kamnov iz školjčnega apnenca. Pod njim teče čudovita smaragdna Soča. Vredno ogleda!

 

MESTNA GALERIJA Nova Gorica (pribl. 20 min hoje od žel. postaje proti središču mesta)

Galerija domuje v stavbi SNG Nova Gorica in je bila ustanovljena leta 1997. Predstavlja prepoznavno likovno središče v Sloveniji. Specifična krožna oblika galerijskega prostora, ki meri 361 m², umetnikom predstavlja poseben ustvarjalni izziv in omogoča zelo intimno izkušnjo z umetninami.  Več si lahko preberete na spletni strani: http://www.mgng.net/

 

GORICA (Italija)

 

Le nekaj metrov od železniške postaje se nahaja mejni prehod z Italijo. Za prehod meje boste potrebovali potni list ali osebno izkaznico. O navedenih zanimivostih, odpiralnih časih muzejev in parkov v italijanski Gorici, si lahko več preberete na naslednji spletni strani: http://www2.comune.gorizia.it/turismo/sitoslo/andarperparchi.htm.

 

Grajsko naselje v italijanski Gorici (le dober km od železniške postaje v Novi Gorici)

Mogočni grad - simbol mesta,se nahaja znotraj obzidja starega grajskega naselja, ki se v srednjeveških virih omenja kot gornje mesto. Tu so upravljali administrativne in pravne posle grofije. V sklopu gradu, ki je odprt za javnost, se nahaja tudi Grofovska palača, Palača deželnih stanov, Beneška palača, cerkvica Sv. Duha, Pokrajinski muzej, Vojni muzej s pričevanji iz prve svetovne vojne (na vhodu sta dva vojaka, z različnima uniformama, ki ju je smrt združila na bojnem polju).

 

Staro mestno jedro v italijanski Gorici

Če se iz grajskega naselja spustimo po drevoredu D'Annunzio, pridemo do zgodovinskega jedra z očarljivimi trgi in starimi ulicami, ki so posejane s cerkvami, stolnicami in palačami.

 

Sinagoga

Izraelsko svetišče je bilo zgrajeno leta 1756 in se nahaja v osrčju bivše židovske četrti. Tu je tudi velika arkadna dvorana, ki je nekoč služila kot predavalnica, ter Muzej »Jeruzalema na Soči«, v katerem je prikazana zgodovina Židov in goriške židovske skupnosti.

 

Mestni parki

Tako kot je Nova Gorica mesto vrtnic, je italijanska Gorica mesto parkov. Več kot polovica mesta je odeta v zelene površine čudovito urejenih parkov, ki ponujajo sproščujoče neskončne sprehode in slikovite prizore. Namišljeno daleč od mestnega vrveža, pa vendar v mestu, v umirjenem in sproščenem ozračju. Vsak park je svojevrsten: gredice, vijugaste stezice, vodnjaki, kipi, templji, klopi za romantično posedanje, cvetni vrtovi in travniki, polni običajnih in eksotičnih dreves, grmov in cvetlic. Če boste obiskali Staro Gorico, bi bilo škoda zamuditi sprehod po vsaj enem od parkov.

SPLOŠNI POGOJI - IZVLEČEK

  • Vozovnice za vožnjo z muzejskim vlakom je obvezno  rezervirati. Rezervacije sprejema turistična agencija ABC rent a car in turizem d.o.o. in pooblaščeni prodajalci po Sloveniji. Rezervacija je dokončno potrjena ob plačilu storitve. Ob rezervaciji potrebujemo podatke o potniku (ime in priimek,naslov in telefonsko številko).

  • Udeležbo na izletu lahko individualni gostje brez stroškov odpovedi prekličejo do 7 dni pred odhodom vlaka. Če potnik odpove rezervacijo manj kot 7 dni pred odhodom, ABC rent a car in turizem d.o.o. zadrži  50% vrednosti aranžmaja, pri odpovedi na dan odhoda, pa celotno vrednost aranžmaja.

  • V primeru premajhnega števila potnikov (manj kot 180), si pridržujemo pravico do odpovedi izleta najkasneje en teden pred razpisano vožnjo. Potniki bodo o odpovedi pisno obveščeni, omogočena jim bo sprememba termina vožnje oz. povračilo denarja za vplačane storitve.

  • V primeru višje sile (okvara parne lokomotive ali muzejskega vagona, razglašeni splošni požarni nevarnosti…) lahko parno lokomotivo nadomesti dizelska, muzejski vagon pa vagon, ki je v danem trenutku na razpolago… V takšnih primerih strankam vplačanega denarja nismo dolžni vrniti.

 

Loading...