Z muzejskim vlakom po Bohinjki progi


Z MUZEJSKIM VLAKOM PO BOHINJSKI PROGI

Ob 09:03 bo muzejski vlak odpeljal z Jesenic mimo Bleda, Bohinjske Bistrice, Mosta na Soči in Kanala do končne postaje Nova Gorica, kamor bo prispel ob 11:59.

Za ljubitelje vožnje z vlakom bo ta dve uri dolga vožnja po Bohinjski progi prav gotovo nepozabno doživetje. Pogledi na Blejsko jezero, na številne soteske in grape, vožnja skozi predore, med katerimi je najdaljši dolg kar 6327 m… Vsekakor pripravimo fotoaparate in kamere. Na vlaku nas bodo spremljali vodniki in animatorji, ki bodo poskrbeli za dobro vzdušje in nam postregli z informacijami o vlaku in progi, po kateri se bomo peljali. V sestavi vlaka je tudi bife vagon, kjer se bomo lahko okrepčali.

Izstopimo lahko na vseh navedenih postajah in si organiziramo dan po svojih željah. Nekaj predlogov za izlete je navedenih na naši spletni strani in na spletnih straneh naših partnerjev.

Tiste, ki bi zanimivosti ob progi raje raziskali v spremstvu vodnikov, pa vabimo, da se nam pridružite na enem od organiziranih izletov.

Ob 16:35 se bo muzejski vlak iz Nove Gorice po isti progi vračal proti Jesenicam.


PREDVIDENI ODHODI 2020

MAJ

02., 16.,

 

JUNIJ

 06., 13., 20.  

 

JULIJ

 18.

 

AVGUST 

15.

 

SEPTEMBER

05., 19., 26.

 

OKTOBER 

 03., 10.

 

 NOVEMBER

07.

 

 


PREDVIDEN VOZNI RED

 Prihod Odhod ŽELEZNIŠKA POSTAJA Prihod Odhod 
- 09:03 Jesenice 19:53 -
09:17 09:27 Bled Jezero 19:21 19:37
09:48 09:50 Boh. Bistrica 18:22 19:00
10:30 11:05 Most na Soči 17:18 17:32
11:18 11:30 Kanal 16:57 17:01
11:59 - Nova Gorica - 16:35

 

IZLETI

1. Z MUZEJSKIM VLAKOM PO BOHINJSKI PROGI

2. Z MUZEJSKIM VLAKOM PO BOHINJSKI PROGI IN IZLET V GORIŠKA BRDA


ZEMLJEVID

 


CENIK

1. Z MUZEJSKIM VLAKOM PO BOHINJSKI PROGI
 
Odrasli: v pripravi
6-12 let: v pripravi
0-6 let: brezplačno*
   
2. Z MUZEJSKIM VLAKOM PO BOHINJSKI PROGI IN IZLET V GORIŠKA BRDA  
Odrasli: v pripravi
6-12 let: v pripravi
0-6 let: brezplačno*

* V spremstvu ene odrasle osebe. Brez kosila.


POSEBNI DOGODKI

Muzejski vlak ni samo vlak za prevoz potnikov, ampak tudi prostor, kjer je možno organizirati različne posebne dogodke - od porok, do poslovnih srečanj in predstavitev.
Za skupine organiziramo po želji posebne programe v okviru rednih voženj ali pa tudi vožnje izven razpisanih datumov.


TRANSALPINA - BOHINJSKA ŽELEZNICA

Pot nas bo vodila po delu Transalpine – Bohinjski progi, ki je leta 1906 povezala osrednjo Evropo z jadranskim delom Avstro-Ogrske monarhije, še posebej s tržaškim pristaniščem. Ime Transalpina označuje železniško progo od Češke na severu do Trsta na jugu. Progo je otvoril sam cesar Franc Ferdinand. Gradnja proge s številnimi predori, mostovi in viadukti, je bila za tedanje razmere izjemen gradbeni dosežek, še posebej del, ki vodi skozi Julijske Alpe. Krize v prejšnjem stoletju so Transalpini odvzele vlogo pomembne trgovske proge. V zadnjem času pa ponovno postaja pomembna, predvsem kot turistična povezava med Italijo, Slovenijo in Avstrijo.

Panorama ob Bohinjski progi: odhod vlaka z Jesenic, mesta, ki ima bogato železarsko tradicijo. Na poti od Jesenic do Bleda bomo lahko za hip uzrli lepo urejeno pot v slikoviti soteski Vintgar, ki jo je skozi skalovje urezala reka Radovna. Na naši levi strani se nam bo kmalu nato odprl pogled na Blejsko jezero - biser slovenskega turizma. Nad jezerom stoji na strmi skali Blejski grad, ki se prvič omenja v arhivih že leta 1004. Nato bomo kmalu uzrli Savo Bohinjko ter mogočna pobočja Jelovice in Pokljuke. Ko bomo zapustili železniško postajo v Boh. Bistrici, bo pred nami najdaljši predor na progi - 6.327 m dolg Bohinjski predor. Skoraj osem minut se bomo vozili skozenj. To je veličasten poseg v naravo, ki je na nek način združil in hkrati močno skrajšal pot z Gorenjske na Primorsko. Vlak nas bo popeljal v povsem drugačen svet, kjer je močno čutiti vpliv sredozemske klime. Naš vlak sopiha naprej, skozi Baško dolino, kjersi je reka Bača utrla pot skozi hribe. Naleteli bomo na vinsko trto, smokve, murve, kakije in mandljevce. Nad dolino se dvigajo Julijske Alpe in spodnje Bohinjske gore. Na koncu Baške grape se dolina razširi, Bača se pridruži reki Idrijci. Svet se odpira inpred nami je Most na Soči, čudovito mestece, ki stoji neposredno nad zajezenim sotočjem Idrijce in Soče, ob modrozelenem Soškem jezeru. Od tu dalje nas bo ob progi spremljala prekrasna in bistra hči planin - reka Soča, ki privablja obiskovalce vseh starosti z različnih delov sveta. Naslednja postaja je Kanal, slikovito mestece. Vlak nadaljuje pot nad mostovi in viadukti v smeri Nove Gorice. Ob poti boste uzrli tudi poznano tovarno Salonit Anhovo. Pri Solkanu vlak prečka reko Sočo prek solkanskega mostu, ki ima 85 metrski kamniti lok in je kot tak šedanes največji na svetu. In končno se vlak pripelje na novogoriško železniško postajo.


KAJ LAHKO POČNEMO, ČE IZSTOPIMO Z MUZEJSKEGA VLAKA V NA: 


železniški postaji v Bohinjski Bistrici

Železniška postaja se nahaja v Bohinjski Bistrici. Zelo pogosto (skoraj vsako uro) vozi z avtobusne postaje v Bohinjski Bistrici avtobus, ki pripelje iz Ljubljane in gre naprej do Bohinjskega jezera (Ribčev Laz ali Ukanc) in prav tako nazaj.

PRIBLIŽNJE RAZDALJE:

Bohinjska Bistrica – Ukanc = 10 km
Bohinjska Bistrica – Stara Fužina = 8 km

SPREHOD 

- Izvir Bohinjske Bistrice pri slapu Savica. Peš ali s kolesom se lahko napotite do jezera in ob jezeru do Ukanca, nato pa se povzpnete do 51 m visokega slapu (pribl.  2h30 hoje v eno smer);
- Ajdovski Gradec – pribl. 30 min v eno smer (cca 2 km z žel. postaje);
- Slap Grmečice – pribl. 1 h v eno smer (cca 4 km z žel. postaje);
- Klodičeva kolesarska pot poteka od železniške postaje do jezera oz. Stare Fužine. Pot je označena in se prične na železniški postaji;
- Planšarski muzej v Stari Fužini in možnost degustacije značilnega sira v specializirani okrepčevalnici Planšar poleg muzeja.

KOPANJE

Kopanje je mogoče v vodnem parku Bohinj v sklopu katerega so tudi savne, wellness center in fitness studio. Vodni park se nahaja v Boh.Bistrici (nekaj minut hoje z žel.postaje). Več informacij boste našli na spletni stranwww.vodni-park-bohinj.si 

V poletnih mesecih je osvežujoče tudi kopanje v Bohinjskem jezeru.

VOŽNJA Z LADJICO PO JEZERU

Prijetna vožnja z električno ladjico ponuja popolnoma drugačne poglede na jezero in visoke Julijce. Vstop oz. izstop je možen v Ribčevem Lazu in Ukancu. Lahko se peljete tudi samo v eno smer. 

 Z GONDOLO NA VOGEL

S spodnje postaje kabinske žičnice v Ukancu,  se lahko z gondolo povzpnete na 1534 m visok Vogel, od koder je čudovit pogled na jezero in Julijske Alpe. Več informacij boste našli na spletni strani: www.vogel.si/.

JAHANJE

Na ranču Mrcina, v vasi Studor (pribl. 4 km od jezera), vam nudijo številne ture po Triglavskem narodnem parku z islandskimi konji. Poleg večurnih panoramsko-terenskih izletov, nudijo tudi jahanje v maneži (za otroke in začetnike). Več informacij boste našli na naslednji spletni strani: www.ranc-mrcina.com/.

 
ADRENALINSKI PARK, RAFTING, CANYONING, HIDROSPEEDING, VOŽNJA S KAJAKI ALI KANUJI, PLEZANJE, ABSAILING, JADRALNO PADALSTVO,…

Okolica Bohinjskega jezera s svojimi visokimi gorami, strmimi stenami in številnimi potoki ponuja zelo aktiven oddih. Lokalne športne agencije vam bodo pomagale pri izbiri. www.koren-sports.siwww.pac-sports.comwww.alpinsport.si.

KULTURNO-ZGODOVINSKE ZANIMIVOSTI

Muzej Tomaža Godca v Boh. Bistrici. V Godčevi hiši so od leta 1979 na ogled stalne muzejske zbirke: Usnjarski muzej in Mali Vojni Muzej Soške Fronte 1915 - 1917.  Na kratko je predstavljeno tudi življenje nekdanjega lastnika, odličnega športnika in heroja NOB, Tomaža Godca. Več informacij boste našli na spletni strani: www.bohinj.si

Cerkev sv. Miklavža v Boh. Bistrici;
Cerkev sv. Janeza v Ribčevem Lazu.


železniški postaji v Mostu na Soči

Železniška postaja je od središča mesta Most na Soči oddaljena pribl. 1,5 km.

SPREHOD ALI KOLESARJENJE (storitev prevoza koles na muzejskem vlaku nudimo brezplačno!)

Kulturno-zgodovinska pot(z žel. postaje zavijete levo, pribl. 2 km ali 30 min hoje), vas popelje skozi tri tisočletja obstoja Mosta na Soči. Pot se začne v centru mesta ob informacijski točki (v bližini Nove KBM). Pot teče skozi naselje mimo 22-tih urejenih točk, opremljenih z info panoji in nišami z replikami arheoloških najdb. Več informacij z zemljevidom boste našli na spletni strani: www.lto-sotocje.si.

- Kosmačeva učna pot(z žel. postaje zavijete desno), je dobro označena pešpot, ki v dveh urah pripelje obiskovalca z Mosta na Soči, mimo znamenitih točk do rojstne hiše pisatelja Cirila Kosmača. Pot lahko opravimo tudi s kolesom. V poletnih mescih je tu tudi možnost kopanja.


KOPANJE V POLETNIH MESECIH
(z  žel. postaje zavijete desno), odpravite se do bližnjega naravnega kopališča na sotočju rek Bače in Idrijce.

 
VOŽNJA Z LADJICO LUCIJA PO JEZERU

Z žel. postaje zavijete levo, odpravite se proti akumulacijskem jezeru Most na Soči (pribl. 15 min hoje). Ladja Lucija je skoraj 30 m dolga rečna ladja (priporočamo rezervacijo termina), ki jo poganja vodno kolo. Podobna je parnikom, ki so v 19. st. pluli po ameriških rekah. Pribl. enourna vožnja je izredno zanimiva izkušnja. Več informacij boste našli na spletni strani: www.ladja-lucija.si

RAFTING, CANYONING, HIDROSPEEDING, VOŽNJA S KAJAKI ALI KANUJI

Dolina Soče ponuja tudi adrenalinsko preživljanje prostega časa. Rafting na Soči, canyoning po Soči in pritokih, vožnje s kajakom ali kanujem po divjih vodah, hydrospeeding ali izposoja gorskih koles, so le eni izmed najbolj pogostih načinov, kako aktivno preživeti dan ob Soči. Poleg tega, Soča ponuja čudovite poglede na ozka korita s smaragdnimi tolmuni. Več informacij o aktivnem adrenalinskem dnevu, vam bodo lahko posredovale lokalne športne agencije: TMIN TOURS (tel.: 05/38 11 993), Maya, X Point, Alpin Action.


železniški postaji v Novi Gorici

Spodaj navedne zanimivosti v Novi in Stari Gorici, so z železniške postaje dostopne peš. Če bi s seboj na muzejski vlak vzeli tudi kolo (storitev prevoza koles na muzejskem vlaku nudimo brezplačno!),se lahko čez dan odpeljete iz Nove Gorice tudi do drugih, malo bolj oddaljenih zanimivosti. Več informacij lahko najdete na spletni strani: http://www.novagorica-turizem.com/index.php.

NOVA GORICA

MUZEJ »DRŽAVNA MEJA NA GORIŠKEM« (na žel.postaji)

V prostoru Novogoriške (severne) železniške postaje, je nameščena stalna razstava »Državna meja na Goriškem 1945-2004«, ki prikazuje življenje na Goriškem med leti 1945 in 2004. Elegantno in mogočno stavbo so odprli leta 1906, pred njo pa se danes razprostira velik trg z mozaikom tržaškega umetnika Franca Vecchieta, ki ga je izdelal ob vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Mozaik ponazarja mirno eksplozijo mejnega kamna, ki je do pred kratkim določal mejo med Gorico in Novo Gorico, danes pa je simbol evropske integracije.

FRANČIŠKANSKI SAMOSTAN KOSTANJEVICA

Frančiškanski samostan Kostanjevica pri Novi Gorici je eden izmed 13 frančiškanskih samostanov v Sloveniji. Samostan je najbolj znan po Bourbonski grobnici, ki se nahaja v cerkveni kripti in v kateri so pokopani člani francoske kraljevske rodbine Bourbon, med njimi Karel X., zadnji francoski kralj te dinastije. Samostanska cerkev Marijinega oznanjenja sicer služi tudi kot župnijska cerkev Župnije Nova Gorica - Kapela. V samostanu se nahaja knjižnica, ki se imenuje po slovenskem jezikoslovcu in patru samostana, Stanislavu Škrabcu, in v kateri hranijo 10.000 knjig, med njimi tudi 30 inkunabul. V mesecu maju se v Novi Gorici odvija Festival Vrtnic in glavna atrakcija je največja zbirka starinskih vrtnic burbonk, ki se nahaja v lepo zavarovanem vrtu za samostanom in so na ogled javnosti. www.samostan-kostanjevica.si

CASINO PERLA (pribl. 20 min hoje od žel. postaje proti središču mesta)

Perla je središče igre in zabave, ki po svoji velikosti sodi v sam evropski vrh. Dobrodošli boste v svetu, v katerem bodo vaše sanje postale največji izziv. Več si lahko preberete na spletni strani: www.hit.si

VILA BARTOLOMEI (pribl. 20 min hoje od žel. postaje proti Solkanu)

Pod vplivom meščanske arhitekture v bližnji Gorici, je v Solkanu nastalo več premožnejših hiš, z urejenimi fasadami in več vil s parki. Med njimi je tudi vila Bartolomei, kjer je danes sedež zgodovinske zbirke Goriškega muzeja in razstave Primorska 1918-1947.

SOLKANSKI MOST (pribl. 20 min hoje od žel. postaje proti Solkanu)

Znameniti ločni most čez reko Sočo, na bohinjski železnici Jesenice-Nova Gorica, ima 85 m dolg lok in je že od nekdaj velika posebnost. Dolžina loka znaša 220 m. Most so gradili dve leti (1904 – 1905). Dela je ovirala predvsem Soča, ki je večkrat narasla. Most ima najdaljši kamniti lok na svetu in najdaljši kamniti lok med železniškimi mostovi. Za glavni lok so porabili 4533 natančno obdelanih kamnov iz školjčnega apnenca. Pod njim teče čudovita smaragdna Soča. Vredno ogleda!

MESTNA GALERIJA Nova Gorica (pribl. 20 min hoje od žel. postaje proti središču mesta)

Galerija domuje v stavbi SNG Nova Gorica in je bila ustanovljena leta 1997. Predstavlja prepoznavno likovno središče v Sloveniji. Specifična krožna oblika galerijskega prostora, ki meri 361 m², umetnikom predstavlja poseben ustvarjalni izziv in omogoča zelo intimno izkušnjo z umetninami.  Več si lahko preberete na spletni strani: www.mgng.net

GORICA (Italija)

Le nekaj metrov od železniške postaje se nahaja mejni prehod z Italijo. Za prehod meje boste potrebovali potni list ali osebno izkaznico. O navedenih zanimivostih, odpiralnih časih muzejev in parkov v italijanski Gorici, si lahko več preberete na naslednji spletni strani: www2.comune.gorizia.it

Grajsko naselje v italijanski Gorici (le dober km od železniške postaje v Novi Gorici)

Mogočni grad - simbol mesta,se nahaja znotraj obzidja starega grajskega naselja, ki se v srednjeveških virih omenja kot gornje mesto. Tu so upravljali administrativne in pravne posle grofije. V sklopu gradu, ki je odprt za javnost, se nahaja tudi Grofovska palačaPalača deželnih stanov, Beneška palačacerkvica Sv. DuhaPokrajinski muzejVojni muzej s pričevanji iz prve svetovne vojne (na vhodu sta dva vojaka, z različnima uniformama, ki ju je smrt združila na bojnem polju).

Staro mestno jedro v italijanski Gorici

Če se iz grajskega naselja spustimo po drevoredu D'Annunzio, pridemo do zgodovinskega jedra z očarljivimi trgi in starimi ulicami, ki so posejane s cerkvami, stolnicami in palačami.

Sinagoga

Izraelsko svetišče je bilo zgrajeno leta 1756 in se nahaja v osrčju bivše židovske četrti. Tu je tudi velika arkadna dvorana, ki je nekoč služila kot predavalnica, ter Muzej »Jeruzalema na Soči«, v katerem je prikazana zgodovina Židov in goriške židovske skupnosti.

Mestni parki

Tako kot je Nova Gorica mesto vrtnic, je italijanska Gorica mesto parkov. Več kot polovica mesta je odeta v zelene površine čudovito urejenih parkov, ki ponujajo sproščujoče neskončne sprehode in slikovite prizore. Namišljeno daleč od mestnega vrveža, pa vendar v mestu, v umirjenem in sproščenem ozračju. Vsak park je svojevrsten: gredice, vijugaste stezice, vodnjaki, kipi, templji, klopi za romantično posedanje, cvetni vrtovi in travniki, polni običajnih in eksotičnih dreves, grmov in cvetlic. Če boste obiskali Staro Gorico, bi bilo škoda zamuditi sprehod po vsaj enem od parkov.

 


ZA VARNO VOŽNJO Z MUZEJSKIM VLAKOM SVETUJEMO

Upoštevajmo obvestila, ki nam jih posredujejo preko ozvočenja na vlaku

Iz vlaka vstopamo in izstopamo samo na uradnih postajališčih (Bled, Bohinjska Bistrica, Most na Soči, Kanal in Nova Gorica). Pri tem moramo biti pozorni na morebitne druge prihajajoče vlake.

Med vožnjo ne odpiramo oken (zaradi nevarnosti dima in saj, isker ter vejevja ob progi).

Do muzejskega vlaka se vedemo skrbno in odgovorno (ne stopamo na sedeže in pazimo na čistočo), saj bo le tako še dolgo služil svojemu namenu.


SPLOŠNI POGOJI - MUZEJSKI VLAK

  • Rezervacije sprejema turistična agencija ABC rent a car in turizem d.o.o. in pooblaščeni prodajalci po Sloveniji. Ob rezervaciji potrebujemo podatke o potniku (ime in priimek, naslov in telefonsko številko). Rezervacija je dokončno potrjena ob plačilu storitve, oziroma ob nakupu vozovnice. Splošni pogoji poslovanja agencije ABC rent a car in turizem d.o.o. so dostopni na spletni strani www.abc-tourism.si      

  • Udeležbo na izletu lahko individualni gostje, brez stroškov odpovedi, prekličejo do 7 dni pred odhodom vlaka. Če potnik odpove rezervacijo v manj kot 7 dneh pred odhodom, si ABC rent a car in turizem d.o.o. pridržuje pravico do zadržanja stroškov odpovedi v višini 50% od vplačanega zneska. Če potnik odpove rezervacijo na dan odhoda, si ABC rent a car in turizem d.o.o. pridržuje pravico, da zadrži celoten znesek. Ponujamo vam možnost vplačila odpovednega rizika.

  • Zaradi zasedenosti proge (križanja vlakov) lahko pride do odstopanja od predvidenega voznega reda.

  • V upravičenih primerih  (v primeru višje sile, ko je razglašena splošna požarna nevarnost ali v primeru okvare lokomotive oz. muzejskega vagona) lahko parno lokomotivo nadomesti dizelska lokomotiva, muzejski vagon pa vagon, ki bo v danem trenutku na razpolago. Vožnja bo izpeljana po programu, strankam vplačanega denarja nismo dolžni vrniti.

  • V kolikor je na vožnjo prijavljenih manj kot 180 oseb, si pridržujemo pravico, da vožnjo 10 dni pred predvidenim odhodom odpovemo.

  • Vozovnico je treba obvezno predhodno rezervirati.

  • Domače živali na vlaku niso dovoljene.

Loading...